Gelapte Vleugels


Op deze pagina komen (hoop ik) de restauratieverslagen en eindresultaten van de Lamme Vleugeltjes 'wedstrijd' zoals bij elkaar geimproviseerd op de regiodag op 26-3-2017 bij Ton Meijer.

De "regels"

De presentatie

Op de regiodag van 27 mei 2018 bij Godfried was het dan zover: de opgelapte vleugeltjes konden aan een groter publiek getoond worden. Uiteindelijk waren er vijf helemaal gerestaureerd, waren er twee een eind gekomen, en waren er drie eens heel goed bekeken door hoopvolle restaurateurs, maar niet zo heel veel meer. De drie werden met gepaste schaamte vlug weggemoffeld (ik had die van mij niet eens meegesleept), maar de andere zeven vulden toch met enig gemak de halve tafel.

Voor de jurering had ik bonnetjes voor 1 of 2 punten uitgedraaid, en met dank aan een ongerelateerde afvalbak doosjes omgebouwd tot collectebussen bij de modellen. Na enig wikken en wegen belandden de bonnetjes in de doosjes, en kon er geteld worden, een klusje dat we ten behoeve van de onpartijdigheid uitbesteed hebben aan Geertje. De uitslag was van de ene kant lekker duidelijk, geen gepriegel met een enkel punt dat het verschil maakte, maar aan de andere kant is het ons toch gelukt om op gelijk spel te eindigen:

Maarten Dewoitine D510 9
Rob QF-4N 9
Hans Hawker Demon 7
Frank Cougar 4
Ton Super Broussard 1
Godfried U-2 0
Maarten Mil 17 0

Om de winnaar niet helemaal met lege handen naar huis te sturen had ik een doosje chocolade meegebracht, dat ik dan maar aan Maarten meegegeven heb. Net even te genant om de helft toch weer zelf op te eisen, dus Maarten en huisgenoten hadden mazzel..

De projecten

Van de projecten waar ik een verhaal gekregen heb (of d'r een uit mijn duim gezogen) hieronder links naar eigen paginas van die projecten. Waar ik geen verhaal heb, voor en na foto's (voor zover beschikbaar), met soms een paar regeltjes uit het geheugen..

Hawker Demon van Hans

Dewoitine D510 van Maarten

F-4B Phantom van Rob

F9F-8 Cougar van Frank

Frank had goed nagedacht over wat je zoal met een flink versleten F9F-8 kon doen, en besloten dat je die prima op een paal voor de poort van een basis neer kon zetten. Daar was hij niet de enige in, want bij een van de poorten van Miramar staat er precies zo een. En zo gebeurde..

U2 van Godfried

De U2 miste een paar onderdelen, en om die reden bracht Godfried het gebeuren op een goede dag bij mij langs om afgietsels te produceren ter vervanging. Helaas was de reis niet geheel onopmerkelijk, want een zeer woeste noodstop was nodig om een grondige verbouwing van zijn auto en persoon te verhinderen. Bijeffect was dat de U2 met flinke snelheid rondvloog, en toen iets stevigs tegenkwam en afscheid nam van een vleugel. Nog meer reparaties vereist dus..

Mi-17 van Maarten

Behalve de D510 was Maarten ook flink aan de slag gegaan met een Mil-17 heli, uitgevoerd in kleuren van de Sandinistische luchtmacht. Helaas bleek die toch nog wat verdere revalidatie nodig te hebben wegens een lam rotorblad, vandaar dat 'ie hier nog op een paar krukken staat.

Super Broussard van Ton

De nasleep

Er sloop al even een idee rond om later dit jaar de voorheen Lamme Vleugeltjes als regiotafel in te zetten. Totdat duidelijk was hoeveel restauraties we nou echt met z'n allen geproduceerd hadden, heb ik dat op een laag pitje laten staan, maar nu was duidelijk dat hier de kern van een regiotafel stond. Dat idee werd ook met enig enthousiasme aangenomen, dus gaan we maar eens een aanwezigheid op ESM2018 aanzwengelen. Sommigen van ons zijn al begonnen aan de volgende restauratie. Regio Zuid is voorlopig nog niet klaar met de Lamme Vleugeltjes..


terug naar het begin van Polleke.