Verslag regiobijeenkomst 22 oktober

bij Historama


De regiodag van oktober was dit jaar compleet anders dan anders. In plaats van bij een van de leden thuis, waren we deze keer te gast bij Historama, op het terrein van het misschien meer bekende "Bevrijdende Vleugels". Historama is ook een museam, maar hier ligt de nadruk op het zichtbaar maken van geschidenis door schaalmodellen. Modellen van heel hoge kwaliteit. Mijn excuses voor de wat gammele kwaliteit van de foto's; om geheel voor de hand liggende reden staat alles in kasten achter glas, wat niet helpt bij het schieten van plaatjes.
Wie in de buurt van Best wat tijd voorhanden heeft, kan ik zeker een bezoek aanraden.

Niet alleen de locatie was anders dan anders, de deelnemers ook. Naast regio Zuid was er ook een groep van Scale Models for Vets aanwezig, logisch, want we waren mee aan het liften op hun maandelijkse bijeenkomst daar. Een tweede groep gelijkgezinden is natuurlijk altijd goed voor extra tips, tricks, en andere verhalen en gesprekken. Daar kwam bij dat we door omstandigheden een aantal van de "usual suspects" uit de regio misten, maar dat aan de andere kant een aantal mensen die we al heel lang niet meer gezien hadden er nu wel bij waren. Al met al een verfrissend ander gezelschap dan gebruikelijk.

Dat was niet het enige verschil in aanwezigen. Historama is 'vrije inloop', dus er waren ook flinke aantallen mensen die eigenlijk voor Historame of Bevrijdende Vleugels kwamen, en die nu tegen een meute knutselaars aanliepen. Nog eens extra mensen om mee te praten, maar ook reden voor enige alertheid; niet alles wat we bouwen is even goed bestand tegen "kijken met de handjes", en je staat er soms van te kijken hoe schijnbaar jonge kinderen al snappen dat dat niet de bedoeling is, terwijl schijnbaar veel oudere jeugd of zelfs volwassenen nog denken dat alles wat niet gilt of wegrent vrij bepoteld mag worden.

De modellen die in de ruimte tentoongesteld staan komen niet van één enkel persoon af. D'r zijn natuurlijk grootleveranciers, zoals de baas van het museum, maar ook van andere meer of minder bekende bouwers staan er modellen. Henk Hirs vult zelfs een complete vitrine. Voor de gelegenheid had hij ook nog een Fury en een Sabre meegebracht.

Corné had een (doelbewust wat robuuster) model van een FW190 meegebracht, en van Leon stond er een Zero. Aangezien deze bijeenkomst open voor het publiek was, had ik zelf een losse greep uit de collectie meegesleurd waar welbewust geen twintigste eeuws oorlogmateriaal in zat, om te laten zien dat modelbouw meer dan tanks en vliegtuigen is. Bewust of onbewust droeg Mario ook bij aan dat doel, in de vorm van Snoopy (en Polleke, natuurlijk).

Het enige, kleine minpuntje aan de bijeenkomst was de temperatuur. Het was flink koud buiten, en in wat in beginsel nog steeds gewoon een loods is, is dat lastig buiten te houden. Maar daar hebben we een oplossing voor: de volgende keer dat we hier te gast zijn is midden in de zomer, op 23-6-2024.

Onze dank aan iedereen van Historama en van Scale models for Vets voor de prima verzorging en de gezelligheid op een geslaagde dag.

Robterug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.


This page and all associated images by Rob van Riel are licensed under Attribution-ShareAlike 4.0 International