Verslag regiobijeenkomst 17 september

bij Geert Heijl


Voor de regiodag van september waren we te gast bij Geert Heijl in Tilburg, en we hadden van het eerste begin een flinke opkomst binnen. Het is grappig om te zien hoe locatie daar toch een rol in speelt. De 'usual suspects' zijn er eigenlijk altijd, maar we zien toch een duidelijk ander gezelschap bij dagen aan de ene rand van de regio dan aan de andere. Blijkbaar speelt afstand toch een flinke rol.

Ook grappig, maar verklaarbaar, is hoe de gastheer de verhalen kleurt, waarschijnlijk omdat het net even makkelijker is op je praatstoel te belanden als je je complete verzameling (en eigen praatstoel) bij de hand hebt. Geert vertelde uitgebreid over de poging van Ijsboerke (Voor wie ze niet kent, een Belgische roomeis verkoper die onder meer lang, lang geleden met busjes bellend door de woonwijken reed en ijsjes verkocht. In mijn herinnering de beste ijsjes van Tilburg en omstreken. Waar is die tijd gebleven..) om deel te nemen aan de Paris-Dakar ralley. Het was een fiasco, ijscoventers hebben blijkbaar niet zo'n talent voor door de woestijn crossen, maar het levert wel heel aparte voertuigen op. Het onderzoek van Geert naar die voertuigen kreeg steun van de betrokkenen en hun omgeving, en uiteindelijk werd het laatst overgebleven terreinwagentje, in ruil voor een vervangend kippenhok, teruggehaald naar Ijsboerke en gerestaureerd, met het model als leidraad..

De modellentafel was goed, en zeer gevarieerd gevuld. Zoals gebruikelijk stond er een fraaie verzameling vliegtuigen. Hans had een kleine maar spectaculaire Harvard meegebracht , en een grote Corsair in aanbouw. Johan leverde een Hudson en een Spitfire, beide gevlogen door Nederlanders binnen de RAF, de Spit zelfs bij een Nederlands squadron. Corné had een fraaie Bf109 bij zich, en Gerard een S-11, die recht uit de doos al de markings van de stichting droeg.

Ook niet ongebruikelijk was de verzameling tanks en andere militaire voertuigen. Rene had een door de Duitsers ingepikte Britse eerste wereldoorlog tank op tafel staan. Peter had groot uitgepakt met een verzameling voertuigen rond het thema Slag on de Schelde, voornamenlijk variaties op de Sherman, maar ook een DUKW, een Weasel, en een amphibische Jeep, met daarnaast een T-34 en een Hongaarse Toldi-3.

Daarna werden de onderwerpen wat minder gebruikelijk. Johan had een metalen bouwplaat van een Star Trek 'Constitution' klasse kruiser bij zich (iedereen roept meteen "Enterpise", maar dat was lang niet de enige in de setting). Ik heb lang geleden eens een poging gewaagd om zo'n metalen vouw- en buigoefening tot een goed einde te brengen. Ik zal verder niet ingaan op het resultaat van die poging, en slechts opmerken dat ik een gezonde dosis respect voor deze kruiser heb..

Corné had twee modellen van de Tirpitz neergezet. De kleine is een ouder model, waar hij een tweede ronde mee had willen doen, maar ondat het kleintje niet meer te krijgen was, heeft hij maar een grotere moeten bouwen. Gerard had als 'jeugdzonde' een Harley meegebracht.

Een regiodag bij Geert betekent natuurlijk auto's, en die stonden er dus ook. Een Jaguar E-type, een Clement&Walker, en een McLaren en Pagani die zoveel op elkaar lijken dat ik twijfel aan mijn aantekeningen. De Citroën H rijdende etenswarenkraam trok flink publiek, zowel in 1:1 als 1:24 schaal. De wagen zelf was een kit van Ebbro, niet van Heller zoals je misschien zou verwachten, aangevuld met ten dele scratch built interieur en handelswaar, en publiek uit verschillende bronnen.

Geert bouwt ook figuren zonder dat daar auto's bijhoren. Naast een wat futoristische dame stond de familie Von M¨nchhausen op tafel. De barones hadden we een jaar geleden al ontmoet op een andere regiodag, maar de baron zelf was vandaag ook van de partij.

Figuren kun je kopen, maar het is tegenwoordig ook betrekkelijk eenvoudig om, vaak betrekkelijk goedkoop, alleen CAD bestanden te kopen en die vervolgens door een 3D printer te sturen. Omdat hij nieuw is,en omdat ik van een fles hars af wilde, had mijn printer overuren gedraaid, dus ik had een hele zwik figuren bij me, meest nog op de supports en dus bij lange niet klaar voor de modellentafel, maar wel uitstekende gespreksstof voor de koffietafel. Twee figuren waren wel ver genoeg voor de display tafel, volgens de ontwerper van hetzelfde onderwerp. Een boogschutter te paard, die er spectaculair uitziet, maar waarvan de afwerking lastig gaat worden omdat je nergens bij kunt, en dezelfde dame te voet. 3D is een vreemd wereldje; beide figuren waren ver verkleind, en in dezelfde set bestanden zitten ook versies die uit onderdelen bestaan. Print naar smaak, zogezegd. De bereden boogschutter is aan het eind van de dag met Hans meegegaan, die de uitdaging van de afwerking wel zag zitten. Ik ben laf, en ga met de onderdelen versie verder.

Rene tot slot had een tweetal bustes bij zich, respectievelijk van Ellie uit de "last of us" franchise, en een Briste soldaat.

Zoals altijd onze dank aan de gastheer voor de gastvrijheid en uitstekende verzorging van de inwnedige mensen.

Robterug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.