Verslag regiobijeenkomst 22 juli

bij Hans Oostendorp


Zomervakanties, ongelukjes en ziektes hadden onze club wat uitgedund, maar toch wisten negen mensen de weg naar Hans te vinden. Hans heeft zijn huis goed afgestemd op zijn hobby, er was een hoop moois te zien in de vitrines in zijn woonkamer. In plaats van een onhandige eettafel heeft Hans een meubel met de nodige voorzieningen in de woonkamer staan waar makkelijk vier tot zes mensen aan kunnen bouwen. Die ruimte is ook wel nodig, want over de jaren heen is Hans steeds meer in de grote schalen gaan bouwen.

Het bovengedeelte van de bouwtafel diende vandaag als showtafel. Peter had, ondanks zijn drukke gezinsleven, een imponerend aantal modellen mee. Alles in 1/72: een Sherman III van de Royal Scots Greys uit Italiƫ met een treffende stippencamouflage; een Stuart met scratch built wading equipment en een scherp geprint aandrijfwerk en rupsen van Syndikate Co.; een D-day Sherman (ook aan het waden); een CV 33 en de vlammenversie van dit kleine Italiaanse tankje; een T34-85 mit nieten, die de kenners onder ons direct identificeerden als een product van Zavod 183 en een schitterende Sdkfz 222 van First to Fight in Afrikakorps setting, compleet met zuilen.

Leon had een A6M2b mee van de eerste aanvalsgolf van de Soryu tegen Pearl Harbour in de meest recente interpretatie van het goud-grijze Ameiro. ( zie dit document van IPMS Northeastern New York en IPMS Toronto voor een beknopt overzicht van Zero-kleuren van verschillende fabrikanten). Ook had Leon 4 op verschillende resoluties geprinte vogels bij zich, als voorbeeld van wat er fine te tunen is. Gek genoeg was de print met de hoogste resolutie niet eens de best uitziende, dat was wat mij betreft de stap daarvoor. Het kan blijkbaar ook te scherp zijn.

Ik had mijn vakantie benut voor een Airfix classic uitgave van de Chi-Ha tank met mecaniciens van Red Box (officieel marine personeel, maar volgens mij is dat verschil niet echt te zien) en een Bulgaarse versie van de 1/72 Airfix ME 190 E-4. Die stond al heel lang op mijn bouwlijstje. Mario had ook een Airfix klassieker bij zich; Koning Charles de eerste in harnas. Na enige discussie kwamen we er achter dat het model toch echt dateerde van nadat Charles onthoofd was, maar dat hij hier met hoofd gerepresenteerd werd. Het model werd gedurende de dag een stuk verder gebouwd. Sommige mensen hebben een carpet monster op hun bouwplek die onderdelen verzwelgt, maar bij Hans was het gevaar nog veel groter, met al de omringende bouwers was de kans groot dat losspringende harnasonderdelen in kleren of erger nog, baarden van omstanders zouden verdwijnen. Uiteindelijk werd toch alles teruggevonden.

Zowel Hans als Peter stoten een deel van hun 1/72 voorraad af, zodat er geen reden was om de traditionele wandeling naar Wentink te doen; er was meer dan genoeg om uit te kiezen. Het begint bij regiodagen bij Hans gewoonte te worden om broodjes gezond te eten en ook dit keer had Hans een enorme hoeveelheid groenvoer, ham, kazen, eieren enzovoort ingeslagen om iedereen te voeden. Natuurlijk was er ook heerlijke koffie, Cassis en andere versnaperingen.

Hans, bedankt voor de ontvangst op deze goed georganiseerde regiodag,

Maartenterug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.