Verslag van de regiobijeenkomst op 18-09-2016

bij Jan Giesbers


het huis

Het was door de zomervakantie en een dubbele boeking meteen daarvoor drie maanden, en dus veel te lang, geleden dat ik op een regiodag geweest was, maar daar stond dan tegenover dat de bijeenkomst bij Jan Giesbers een beetje drie voor de prijs van één was. Om te beginnen was het een regiodag, maar het was meteen ook een SIG Spanje dag, en de semi-officiele presentatie van een langlopend project van Jan: zijn modelbouwhuis. Die term is bijna letterlijk te nemen, want het bijgebouw dat hij heeft neergezet om de hobby in onder te brengen, zou met een paar beperkte toevoegingen zonder meer dienst kunnen doen als woning. Beneden stond een indrukwekkende verzameling van vooral vliegtuigen en voertuigen in vitrinekasten (hoewel binnen die kasten soms nog in kratjes; de verhuizing liep nog), niet alleen van Jan zelf, maar ook de verzameling van Frans Jozef heeft hier onderdak gevonden. Bovenop de kasten stonden nog duikboten, en tussen de vitrines en het drinken stond een kruistochten maquette met een enorm aantal figuren flink bekijks te trekken, te meer toen bleek dat dit slechts segment 1 uit 6 was.

Boven stond ook nog een en ander aan gebouwd spul, maar dat was toch vooral het magazijn ongebouwde modellen, en de werkruimte. We hadden als bezoekers ruim genoeg aan de aanwezige collectie gehad om de hele dag te gluren en te praten te hebben, maar natuurlijk hadden we ook zelf het een en ander meegesleept.

Peter had zijn, inmiddeles bekroonde (welverdiend, en gefeliciteerd Peter), Vickers Vimy meegebracht, naast een fel gele P-39. George van Bergen was van de partij met een duo Supermarine Spitefuls, die naast een Spitfire geparkeerd stonden waarvan de herkomst me ontsnapt is. Maarten had een Renard R31 en een Henshell 126 meegebracht, en van Heijmen stonden er een FW190 en een Battle. Een wat ongebruikelijker gast was de HP0400 van Nico.

Arie en ik hadden in Maart een bescheiden complot gesmeed over 1/72 Vipers uit de nieuwe Battlestar Galactica serie van Moebius Models, en daar waren resultaten van zichtbaar. Die van mij waren in respectievelijk "authentiek" en "dat kan vrolijker" kleurenschema, Arie had duidelijk beter referentiemateriaal dan ik, want hij had een tweede "authentiek" kleurenschema gevonden. Om bij het SF thema te blijven hadden die van mij gezelschap van een Bandai A-Wing. Ik vraag me af of Arie een statement aan het maken was door er een F-35 naast te zetten..

Met de Vipers van Arie zijn we bij de "work in progress" afdeling beland, en ook die stonden er wel een paar. Zo had Godfried de C10 bij zich, waar hij als ik het wel heb al een hele tijd mee in gevecht is, een term die ik hier niet lichtzinnig ter hand neem. Hans, onze grote vliegtuigen specialist, had een 1/48 Buccaneer in aanbouw staan, plus een auto die uitgedost gaat worden als een spectaculaire P-51. Melchior had zeer spectaculair werk in karton bij zich in de vorm van een T-Ford en een Vickers MkVI tank.

De works in progress stonden niet alleen op de regiotafel, want op de bovenverdieping werk flink doorgewerkt aan allerlei projecten. Een opstelling die niet geheel zonder risico was natuurlijk; modelbouwers aan het werk in een opslag vol ongebouwde kits heeft iets weg van dat verhaal over die kat en dat spek. De verleiding was soms groot, maar we zijn allemaal sterk geweest en hebben ons beperkt tot knutselen aan modellen die we daar zelf voor meegebracht hadden (of ter plekke uit andermans overschotten aangeschaft, want zonder een beetje onderlinge handel is een regiodag niet compleet).

Al met al weer een geslaagde dag. Onze dank aan Jan en familie voor het mogelijkmaken er van.

Volgende bijeenkomst is 20 november bij Godfried. Ook daar geldt: graag van tevoren even laten weten als je komt, in verband met de bevoorrading.

Rob

showtafel showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel showtafel showtafel showtafel

terug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.