Verslag van de regiobijeenkomst op 20-03-2016

bij Frank Burgers


Voor de regiodag van maart waren we te gast bij Frank in Gennep. Daar is het goed toeven, want Frank woont op een prima plek, in een huis dat overal hobbies ademt, en zorgt prima voor zijn gasten.
Al rap hadden we een gezellige groepsgrootte binnen, en konden de gebruikelijke discussies en sterke verhalen over modellen losbarsten. Hans had een Airfix 1/48 Red Arrows set bij zich; eigenlijk had hij jaren terug alleen de Hawk gekocht, maar toen hij daaraan wilde beginnen bleek dat het plastic een Hawk 100 serie bij de instructies en decals van de T1 van de Arrows beland was. Hans trok de stoute schoenen aan, en nam contact op met de importeur. Die wilde hem graag helpen, maar helaas zat een losse Hawk niet langer in het programma van Airfix. Ze konden hem echter wel een set van een Hawk en een Gnat aanbieden tegen ongeveer de halve prijs. Prima, voor ergens in de toekomst stond toch al een Gnat op de verlanglijst, en de Hawk 100 zit ook echt niet in de weg. Als de service overal zo was, zou de wereld er een stuk leuker uitzien. Uiteraard werd het plastic uitgebreid begluurd, en grappig was het verschil tussen de pilootfiguren bij beide kits. De Gnat had een piloot die zoveel kleiner was dan de Hawk, dat je je af moest vragen of ze echt wel op dezelfde schaal waren.
Ik had een ongebouwd 'speelgoedsoldaatje' uit de keuken van Andrea meegesleept. Griezelig scherp detail op de witmetalen gietsels, en voor de plaatsen waar zelfs dat niet toerijkend was, een vel photo etch om het af te maken. Voor de meeste aanwezigen buiten hun domein, maar de technische kanten werden gewaardeerd. Aan de andere kant besloop mij het gevoel het vooruitzicht dit ook nog naar behoren te schilderen sommigen deed twijfelen aan mijn mentale gesteldheid (of juist die twijfel wegnam..)

showtafel

Frank's verzameling (of in ieder geval een deel daarvan) en werkplek zijn een vast onderdeel van de huiskamer, en dus goed te bezichtigen (fotograferen ging wat minder; mijn amateurtoestelletje raakte danig in de war. Mijn excuses voor de gebrekkige rapportage). Frank (of schijf je dat Phrank?) is een beetje een Phantom Phreak, en het eerste wat je ziet als je binnenkomt is een vitrinekast met daar in en op zes grote schaal modellen, waarvan de helft Phantoms. De Phantom op de kast is een Tamiya kit, die hij helemaal op aan het tuigen is als de machine van Robin Olds, inclusief niet helemaal standaard modificaties zoals de camera in de anders lege sensorbehuizing onder de neus. Een lange termijn project, maar het resultaat mag er nu al wezen, en als 'ie echt af is, gaat 'ie zeker ergens de show stelen.
Recht daaronder woont een Spitfire, die er zo op het eerste oog uitziet alsof hij min of meer recht uit de doos netjes gebouwd en afgewerkt is. De schijn bedriegt echter, want van deze specifieke variant was helemaal geen kit beschikbaar, en zowat het halve model bestaat uit scratchbuilt verbouwingen, waaronder een compleet vervangen neus. Da's dan toch even slikken, als blijkt dat dit dus niet uit de keuken van Tamiya of iets dergelijks komt. Uiteraard kwam met gepast gevoel voor sarcasme kort na de bouw een nagelnieuwe kit uit. Vergelijkend meetwerk gaf verschillen in kleine fracties van milimeters...
Het gaat nog heel lang duren voordat ik me wijs durf te maken dat ik bij dat niveau in de buurt kom...

Het bezoek had ook een bescheiden collectie gebouwde modellen meegebracht. Hans grossierde in vleugels en spandraden, met een 1/32 Swordfish en Tiger Moth. Arie had wat kleine schaal voertuigen bij zich, waaronder een StuG die voor de opmars van Market Garden uit helemaal van Valkenswaard naar Arnhem gesleept is, en een recovery versie van de Cromwell. Heymen had een Avenger en een Hurricane meegebracht.

Naast het directe bouwgebeuren, werden er plannen gesmeed om een stand te bemannen op de aankomende Leuke Dingen Dag, en om toch even iets extra's te doen aan de verjaardag van Maarten, die nota bene op die dag onze volgende gastheer voor een regiodag zal zijn.

Rob van Riel

showtafel showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel

terug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.