Verslag van de regiobijeenkomst op 21-9-2014

bij Arie Vos


Het was al weer even geleden dat ik Arie Vos bezocht. Reden om deze zondag de TomTom nog maar eens aan te sluiten.
Zondag 21 september. Een regiodag in Berghem waarbij ongetwijfeld operatie Market Garden veel bezoek zou wegtrekken. En dat voorgevoel klopte ook. Hobbyisten uit de omgeving van Nijmegen verlegden hun aandacht naar de verschillende herdenkingsplekken.
showtafel Het groepje dat bij Arie op bezoek hield zich ook grotendeels bezig met onze bevrijders, maar dan schaal 1:76. De maquette werd door Rob van Riel en Godfried Scheijvens in een stevige transportkist meegebracht, op tafel gezet en weer verzet. Waarom? We zaten buiten onder een fraai afdak en onze gezamenlijke inspanning leek bedreigd te worden door een aankomende regenbui. Gelukkig passeerde die zonder een noemenswaardige druppel te laten vallen. Tenminste bij ons dan.
De maquette heeft op 14 t/m 20 september in Veghel op een tentoonstelling over Operatie Market Garden in het gebouw 'Klondike' van de Heemkundige Kring Veghel voor een enthousiast publiek gezorgd. Met voertuigen, bebossing en bebouwing op schaal die tot dat moment klaar waren. Deze zondag wilden we met z'n allen daar nog eens van genieten en kijken wat er nog verder gebeuren moest. Nog genoeg dus. Maar het komt af en zal met trots gepresenteerd worden op de ESM.
Gelukkig was het niet allemaal Market Garden. Leon Vercruijsse had een schitterende Revell 1/72 Fw-190 F-8 in Desert Brown/Olive Green camouflage gespoten. Gek genoeg was Leon zelf niet zo content met de afwerking maar wij wel! Het enige, als er toch enig commentaar op was, waren de rooksporen van de kanonnen. Te intens. Dit kwam bij de Duitse toestellen weinig voor, omdat de kanonnen/mitrailleurlopen ver voor de vleugel uitstaken. Voor een Spitfire of Hurricane prima, die hadden cordiet in het kruit, zo vertelde Frank Burgers, een wapenexpert bij uitstek. Frank wilde zijn neus weer eens laten zien en met een beetje mazzel zijn we in 2015 weer eens bij hem te gast. Stilgezeten had hij niet en als het niet tegenzit is er straks veel bij hem thuis om je aan te vergapen.
Tussentijds vloeide de koffie weelderig en verdwenen de broodjes snel van tafel. Ook een fraaie gast aan tafel was John van Dinther, net als Frank, Gerard van de Steen en Coen van den Heuvel kwam hij met lege handen maar droeg flink bij aan de sfeer.
Onze gastheer bouwde nog flink voort op schaal 1/76 en 72. Zo kon Arie het niet laten om nog een Willy's Airborne Jeep incl. tig-ponder kanon. In plaats van de bijgeleverde aanhanger produceerde Arie zelf een uit scratch gebouwde aanhanger conform zoals deze door de Britten gebruikt werd. Een M-24 Chaffee tank stak toch wel een beetje af. Qua grootte dan. De verschillende Britse figuren waren geschilderd en vond er nog een heuse ronselpartij onder de resterende resinfiguren plaats.
showtafel Naast het maken van de bekisting voor de maquette en het opsmukken ervan had Rob van Riel net genoeg tijd om een fraaie Lockheed P-38 J/L Lightning te produceren. Een 'oud' figuurtje vond hij voor het contrast op tafel wel leuk staan. De uren van weleer waarin andere dingen dan vliegtuigen geplakt werden mogen gekoesterd en bewonderd worden. Het is figuurtje is een product van "New Hope Designs", volgens Rob een Nederlands bedrijfje dat ondertussen ter zielen is. Het is een soldaat van de 35th New Jersey volunteer infantry, uit 1864. Dit was een regiment lichte infantrie, en het was destijds modieus om die in zouave stijl te kleden (Rob denkt dat de manschappen tijdens gevechten liever hadden gehad dat hun uniformen van de Duiste Jaeger eenheden, of de Britse Rifles afgekeken waren, maar flamboyante uniformen helpen bij het recruteren...).
Mijn simpele bijdrage omvatte de drie Bedfords QLT om de lange rij voertuigen op de maquette nog langer te maken. Een beetje om aan te geven hoe groot de verscheidenheid aan Bedfords bestond had ik een Bedford 1/35 als extraatje meegenomen. Hij was wel erg grof tegenover het fijne kleine spul.
Het gele Harvardje voor de luchtverkenning (?) bleef aan de grond. Dit in tegenstelling van de Harvard en Beech 18 die ter opluistering van de septemberdagen werkelijk boven onze hoofden rondvlogen. Zo pakten we toch iets van de regionale sfeer mee. De mede-maquette en specialist bomenbouwer Aad, zwager van Arie, dook plotseling op om het voorlopige resultaat nog zelf eens te zien. Zo te merken was ook hij dik tevreden.

Arie en Karin geweldig bedankt voor de gastvrijheid deze zondag!!

Hans Oostendorp

showtafel showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel showtafel showtafel showtafel
showtafel showtafel showtafel

terug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.