Verslag van de Leuke Dingen Dag 2013


Het was alweer de derde keer dat we met de regio meededen aan de Leuke Dingen dag. Op deze dag worden allerlei activiteiten voor kinderen in pleeggezinnen en gezinsvervangende tehuizen georganiseerd. Modelbouw is op die dagen een populair onderwerp. De meeste kinderen kennen het niet, of alleen maar van een afstand. Het feit dat je het zelf een bouwpakket in elkaar mag plakken en echt iets toonbaars mee naar huis kan nemen spreekt veel kinderen aan. Meestal jongens natuurlijk, maar ook dit jaar waren er een paar stug doorbouwende meisjes.

Revell had dit jaar weer inklikmodellen van Touareg tourautos ter beschikking gesteld. ook waren er inklikkers van een Star Wars ruimtevaartuig. Airfix heeft haar "project Airfix". Ze stelt aan scholen modellen met lijm en verf ter beschikking om onder begeleiding van een leraar klassikaal modellen te maken. Dit jaar hadden wij ook zo'n doos en we konden dus goed vergelijken hoe de twee fabrikanten de jeugd tegemoet treden.

Omdat de meeste kinderen geen ervaring hebben en de tijd beperkt is, zijn de simpele inklikkers van Revell het handigste. De Touareg is ook een mooi en erg compleet model, maar kent een paar venijnige lastpuntjes.

De nieuwe Airfix Spitfire, die in onze doos zat, is een schitterend model met een erg compleet interieur. Dat was meteen wel lastig hier; je begint met het monteren van de piloot en zijn stoel in een buizenframe dat vervolgens met het dashbord precies in de romp moet passen. Dat doet het ook, maar het is voor een beginner eigenlijk net iets teveel gevraagd. Het was wel grappig om te zien, hoe wij met z'n vieren ieder toch een andere benadering kozen om het probleem op te lossen en één van de kinderen het vervolgens op een nog weer andere manier lukte.

Het was te merken dat we eerder geweest waren, een aantal kinderen kende ons nog van verleden jaar en wilden graag doorgaan met de hobby. We hebben tips gegeven waar nog modellen te koop zijn, want dat eerste struikelblok is al te groot. Ik denk dat als we willen dat er aanwas blijft van nieuwe jeugdige bouwers, we eigenlijk moeten zorgen dat eenvoudige modellen weer ruimer verkrijgbaar zijn. Bij zaken als Blokker en het Kruitvat dus.

Al bouwende zijn er ongeveer 60 modellen in elkaar gezet in vijf uur tijd. Het leverde een hoop tevreden kinderen op. We kregen wel het idee dat we eigenlijk meer voor de jeugd moeten doen, als we onze hobby een stevige toekomst willen geven. Het is misschien wat om een SIG jeugd op te richten en daarmee meer activiteiten te ondersteunen en misschien ook met fabrikanten over marketingcampagnes te gaan praten.
Mensen die hier ook interesse in hebben kunnen zich bij mij of Rob van Riel aanmelden.

Maarten van Ginkel


terug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.