Verslag van de dia-avond op 12-2-2013 in Museum Revolutie


Deze tweede dia-avond op 12 februari was weer een mooi succes voor de initiatiefnemers en de leden die het mogelijk maakten.

De opkomst, ongeveer twaalf leden genoten niet alleen van de volop aanwezige humor maar ook van het optreden van Ton Meijer (zelf genomen filmshots) en de fraaie dia's die Bernard Bruins "geschoten" had.

Helaas speelde de filmprojector en films van Ton z'n eigen Tommy Cooper-act anders waren na het eerste filmpje de bewegende beelden zeker een hoofdattractie op zich geworden. De droppings bij Groesbeek vlogen nu over het scherm. Gelukkig ging de doorstart geruisloos over met Bernards dia's. Met één druk op de knop legde hij als amateurfotograaf heel professioneel het vliegend tuig in de lucht vast.

Ook hetgeen al staand op de grond aanwezig was werd haarscherp voor de eeuwigheid vastgelegd. Veelal met instemming van de eigenaar of organisatie. Het spotten heeft natuurlijk zijn eigen soms duistere auteursrechtelijke voorwaarden. We zagen de "speeltjes" in het Amerikaanse en Engelse luchtruim. Blue Angels en Snowbirds.

De slappe lach over de soms erg doorgetrokken American way of life met betrekking tot de Harvards en T6 die vlogen of stonden met "sokken" aan het landingsgestel. En niet te vergeten de bedenkelijke Art of Painting als iets wat nooit in de WWII gevlogen heeft alle kleuren heeft van bijvoorbeeld WWII Pacific Area.

We zagen SR-71's, Zero's (Harvards), Aichi's, (Harvards), P-38, P-47, C-46 en C-47 Skytrains (Dakota's), Talons, B-17's en een hoop spul wat meestal in het museum staat, noem maar op, zelfs een B-29 die Fifi heette.

Wie het niet zo laat kon maken vertrok eerder maar moest dan wel een paar sleetjes dia's missen. Tussen de bedrijvigheid door was even gelegenheid voor koffie en frisdrank en uitgebreid leuteren over thuis en andere wetenswaardigheden. Onze speciaal daarvoor ingevlogen specialist kon Duitse voertuigen uit Overloon identificeren. Rien had een paar interessante boeken over de Oosterijks-Hongaarse Unterseeboten meegeven. De bemanningen werden in de oorlog met het ietwat misplaatste "Hoch die Flotte!" toegejuicht.

Al met al werd het deze keer een echt latertje.

Met ieders dank aan Ton voor de film, gastvrijheid en ruimte in Revolution, Willem Hölscher en Jaqueline voor de catering, Bernard voor de mooie diapresentatie en Maarten van Ginkel voor de berichtgeving.

Hans Oostendorp

Ook deze dia-avond is goed gevallen, er is nog heel veel materiaal in Zuid, dus we organiseren over een week of 6 weer een avond. Precieze details zijn nog niet beschikbaar. Als je langs wilt komen ben je van harte welkom. Hou hiervoor de website van vliegtuigmuseum Revolutie in de gaten, of meld je aan op Polleke, de nieuwsbrief van regio zuid.


terug naar het begin van Polleke.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.