Verslag van de regiobijeenkomst op 13-1-2013

bij Nieuwjaarsbijeenkomst bij Coen, Flash Aviation Eindhoven


De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst bij Coen trok dit jaar 35-40 mensen. Geen mooier begin van het nieuwe jaar dan met een glas champagne in de hand door een overvolle modelbouwzaak/boekenwinkel te dwalen. Dat Coen meer opslagruimte heeft, begint nu in de winkel voelbaar te worden; je kan elkaar in de meeste gangpaden weer passeren. Ook is de afdeling tweedehands uitgebreid. Daarnaast stonden her en der nog enkele kratten met interessant nostalgisch materiaal, vele Frog en Heller kits maar ook de Fokker G1 van Rareplanes in een Airfix doos en de 1/48 uitvoering van de Lockheed van Chamberlain.

showtafel We hadden dit keer een bijzonder gevarieerde showtafel. Naast de vele papieren vliegtuigmodellen waren er diorama's, een 3-D uitgeprinte zwever, drones en helikopters. Ook had onze veelbouwer Peter Ibes weer een flinke hoek gevuld. Hier stonden onder andere twee CMK Arado 68's. Eén recente en één van 10 jaar geleden. Peter laat een heel steile leercurve zien. Het toestel van 10 jaar geleden is netjes in elkaar gezet, het nieuwe model is op allerlei punten verbeterd en uitgebreider gedetailleerd tot en met de volledig uitgeruste cockpit aan toe.

Arie Vos had een vlucht Spitfires laten landen, onze nieuw gast Hugo Petiers had een viertal schitterend gedetailleerde toestellen neergezet, waarvan de Sea King wel heel erg mooi was. Rob van Riel had een RA-5C mee, die als ook oefenkit voor nieuwe technieken gediend had. Er waren nog meer bouwers, maar ik heb niet alle modellen en namen meegekregen. Het vermelden zeker waard is nog wel het Japanse model van een strandkunstwerk. Een soort dino-skelet met Propeller, dat zijdelings beweegt als de propeller door de wind aangedreven wordt. Bizar.

showtafel De wedstrijd voor dit jaar was: bouw een papieren vliegtuigje. Er waren maar weinig modellen die serieus meededen aan het eerste deel van de wedstrijd: het mooiste model. De meeste waren duidelijk meer voor de vlucht gemaakt. Een uitzondering hierop was het kleine diorama van een Folded Paper Plane Mark 1 van Mario Wens. Eén van de briljante ideeën waarmee Winston Churchill de Battle of Britain had kunnen winnen is er op vereeuwigd. We zien Churchill en Dowding het resultaat bewonderen van een eerste proefvlucht. Mario werd hiermee eerste prijswinnaar.

Voor het tweede deel van de wedstrijd, het vliegtuigen gooien, gingen we naar de steeg naast Coens winkel. Een venijnige dwarswind en een volslagen gebrek aan ervaring zorgden ervoor dat we het wereldrecord (70 meter) niet haalden. Enkele deelnemers hadden het zekere voor het onzekere genomen en naast de eigenbouw vliegers ook de kinderen aan het werk gezet om een reserve toestel te vouwen. De eerste showtafel deelnemer zette meteen de toon; zijn toestel maakte een onverwachte draai en landde op het dak van de opslag. Daarmee verdiende hij overigens niet de poedelprijs; die ging naar de ongelukkige wiens toestel halverwege een draai maakte en keurig terugzweefde.

Uiteindelijk werd de professioneel in elkaar gestoken zwever van Peter Ibes eerste, met een afgelegde afstand van 8,5 meter. Tot mijn verbazing lukte het mijn van een Airix Swordfish instructieblad gevouwen vlieger de Aziatische competitie voor te blijven en werd ik tweede.

Ook voor volgend jaar heeft Coen weer een wedstrijd uitgeschreven. Dit keer weer een plastic modelbouwwedstrijd. Hiervoor had hij een aantal kratten Hobby Boss modellen klaarstaan, aangevuld met Italeri Apaches. De uitdaging is volgend jaar een hieruit gebouwd model mee te nemen. Voor mensen die niet aanwezig waren, geen nood, er liggen nog genoeg doosjes bij Coen, vraag er naar als je in de winkel bent en je krijgt er een mee.

Coen bedankt voor de ontvangst en de wedstrijd,

Maarten van Ginkel


klik hier om de sfeerfoto's te bekijken
klik hier om de modellenfoto's te bekijken

terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2013.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.