Verslag van de regiobijeenkomst op 28 maart

bij Peter Everard in Beek.

Het is zelfs voor een zondag rustig op de weg. We zijn daarom veel vroeger in Beek dan we hadden verwacht. Gelukkig laat Peter ons niet als Jehova’s op de stoep staan, maar kunnen we naar binnen voor een Limburgs kopje koffie.

Peter viert vandaag zijn 25-jarig lidmaatschap van de IPMS. Een mooie gelegenheid om de nieuwe vlag in gebruik te nemen en een discussie te beginnen over de nieuwe kleur blauw en het vervangen van de Wereld door Nederland op het logo.

Mario heeft als presentje voor het jubileum de nieuwste uitgave van Pegasus meegenomen; een set boerderijdieren en kleinvee, waaronder eenden, geiten en kippen. Ideaal voor diorama’s en dergelijke.
Arie Vos heeft weer een behoorlijke voorraad toestellen bij zich, waaronder een Indische P 40-E (gebouwd voor Dutch Decal met zijn mooie boekje en decals kwam), een Indische Brewester Buffalo en een P 36. Daar hoort natuurlijk een Curtiss-Wright CW 21 bij, maar op tafel komen ook een Mk 7 “Human Fighter”en een Mk 2 Galactic Recon Utility Craft. Mooi gedetailleerde Resin modellen van het merk Black Sun Models. Voor de niet-kenners: ze horen bij de film Battlestar Galactica.

Mario Wens overhandigde dit keer definitief het “Asterix en Obelix et les chevaliers du chiel” diorama aan John van Dinter, dat nu een mooie plaats in Roermond krijgt. In 1978 kocht hij een Airfix jaarboek bij de Slegte met daarin tekeningen en foto’s van de Steyr 640 vrachtwagens. Inspirerend! Daarvan ging hij een model maken! En inderdaad 32 jaar later heeft Den Bels van Mario’s masters een mooie resinkit van dit voertuig uitgebracht.

Peter Everard heeft een kerkje gemaakt voor een verder uit te werken diorama. Hij is ook met ander een diorama bezig. In 1977 werd er een Buffalo amfibievoertuig uit de Maas gevist. Het was daar gezonken bij een oefening voor de oversteek van de Rijn, operatie Veritable. Het wrak werd door Belgische duikers geborgen en na restauratie in Maasmechelen als monument neergezet.

Het verhaal heeft zowel een grappige als een tragische kant. De Belgen wisten dat het voertuig aan de Nederlandse zijde van de Maas lag, en sleepten hem weg voor er protesten kwamen. Maar bij het ongeluk in 1944 is er wel een bemanningslid verdronken. Door de administratieve verwarring tijdens de oefening is zijn naam nooit achterhaald…
Jan Brussaard, de aanwezige met het laagste IPMS lidmaatschapnummer had een paar juweeltjes in Hollandse kleuren meegenomen. Onder andere een DC-9 in KLM kleuren. Ooit gekocht bij “kinderparadijs Ivonne” in Elst voor 12 gulden vijftig. Er is een hoop veranderd.

Hij had ook een Siebel 204, voorheen van prins Bernhard, maar nu in de beschildering van het Luchtvaart Lab, van dezelfde eigenaar een tweezits Hunter, verbouwd uit de Matchboxkit.

Rob van Riel heeft al decals voor de komende nieuwjaarswedstrijd (vliegtuigen uit strips) geprint. Hij had een stukje vel over gehouden voor enkele squadronemblemen, waarmee ik o.a. mijn Blackburn Shark en CR 32 af kan maken.

In Peters boekenkast staat een hele serie Buck Dannies, waaruit een vloot van mogelijkheden gemaakt kan worden. Arie ontdekt er een paar die hij zelfs al gebouwd heeft.

Ik had een Spaanse Republikeinse Potez 540 bij me. Ik heb het ding in (voor mij) een recordtijd van een paar weken gemaakt, geïnspireerd door de groepsbouw van de Spaanse Burgeroorlog op de site van Modelbrouwers.
Er is veel te kijken, maar ook een hoop te praten, de gesprekken lopen via de rivieroversteken tijdens de Japanse inval van Malakka, het aantal boogschutters dat je nodig hebt om een weergang te beschermen, de munitie te Islandwana (en rol die de koning in die film speelde) via de muziek van Tchaikovsky naar de speeltuinen in Beek. Mario laat op het web een site zien met schitterende, in brons gegoten mitrailleurs, waarop een discussie over ontploffende videorecorders volgt, kortom, het was weer erg gezellig.
Tussendoor komt natuurlijk het al dan niet vieren van de verjaardag van de regio aan de orde. Na het ophalen van herinneringen aan het hoe en waarom van de oprichting van Zuid werd duidelijk dat dit waarschijnlijk officieus in 1978 gebeurd was. Maar onze mascotte Polleke wordt in ieder geval vieren volgend jaar.

Eén van de dingen die we dan gaan doen is het inrichten van een regiotafel op de nationals van 2011. Voor een verjaardag lijkt ons het thema “oud en nieuw” het meest geslaagd. Neem je oudste en je nieuwste model mee om ze naast elkaar neer te zetten.

Door deze aankondiging ruim een jaar van te voren te doen hopen we dat ook de langzame bouwers onder ons volgend jaar een echt nieuw model neer kunnen zetten.

Peter, bedankt voor de ontvangst!
verslag: Maarten van Ginkel

foto's: Maarten van Ginkel en Mario Wens.

klik hier om de sfeerfoto's te bekijken
klik hier om de modellen te bekijken
terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2010.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.