Verslag van de regiobijeenkomsten op 11 oktober

bij Ton Meijer en bij Mario Wens in Nijmegen.

De eerste indruk bij Ton Meijers museum is overweldigend. Rij na rij vitrines met 1/72 modellen. De vraag “Ton wat heb je nieuw?” wordt steevast met een vrolijk “zoek maar, zie je het niet?” beantwoord.
Ditmaal was dat dus erg moeilijk, want de laatste nieuwkomer was de minuscule DFW Floh, een dik tweedekkertje uit de eerste wereldoorlog.

De combinatie van regiodag en museumdag in Nijmegen werkte goed, op beide plekken was een druk verkeer van belangstellenden uit het hele land.
De SIG Spaanse Burgeroorlog, die als derde partij meedeed, trok zelfs bezoekers uit Duitsland.

De showtafel stond bij Mario en was overladen. Een deel past niet meer op tafel. Zo moesten we in de gang zijn voor de geweldig gedetailleerde 1/32 Revell Bristol Beaufighter van Fred van der Horst. Hij heeft het simpele interieur vervangen door een volledig gescratchte kunstwerk. Ook zijn 1/144 U-boot type XXI was doorgedetailleerd, met onder andere werkende periscopen. (Het mechaniek, niet de optiek).

Hans Geurts had een mooi diorama van een Dodge WC 28 command truck meegenomen en een vergelijkbaar model in aanbouw als bouwpakket uitgestald.
Ons nieuwste lid, Wim Goossen, bouwt al jaren en had een aantal imposante modellen meegenomen; Twee Hellcats, een P-40, een Dauntless en een Albatross D-III. Alles op grote schaal. Frank Burgers zette daar een 1/24 Thunderbolt bij, een beest van een kit die bijna niet meer in een doos vervoerd kan worden.

Op 1/72 had Colin Cambell een Airfix Savoia Marchetti SM 79 meegenomen met een erg mooie camouflage. Ook had hij een interessant boek over hulpkruisers van de Kriegsmarine in de tweede wereldoorlog bij zich. Als je dat bekijkt vraag je je af waarom de Atlantis van Aurora nooit meer is uitgebracht. Gelukkig was deze hier wel in het Airfix museum te zien.
Peter Ibes had zoals gebruikelijk een mooie collectie meegenomen, waaronder een T-55 en Zis 157 vrachtwagen. Verder had hij vliegtuigmodellen: een Belse Hurricane, een Russische Tu-2 bommenwerper van ICM, een Belgische Nieuport Delage jager uit de jaren ’30, een Italiaanse Nardi trainer, een Japanse Ki 115 en een Heinkel He 59 van het Condor legioen. Die laatste stond er voor de SIG Spaanse burgeroorlog, samen met zijn I-16 type 6, een Lockheed Orion en een Hispano NID 52.

Godfried Scheijvens had ook een drietal Spaanse I-16’s meegenomen en een Avis Messerschmitt 109-A, die hij van harte afraadde vanwege de slechte passing. Ik had voor het Spaanse thema een Bloch 200 in aanbouw meegenomen. Het is niet zeker of het ding ooit echt aan de burgeroorlog heeft deelgenomen, maar Horus Models uit Tsjechië levert er wel decals voor.
Franz–Joseph Finke was met zijn vrouw helemaal uit Keulen gekomen met een aantal Spaanse Burgeroorlog modellen: een Henschel 123 Angelito (van Airfix), een nationalistische Fiat G 8 dubbeldekker (ik wist niet eens dat dat ding bestond, laat staan dat er een kit van was) en een zwaar verbouwde Airfix Bristol Fighter. Deze had een nieuwe zelfgebouwde neus gekregen als variant met de Hispano motor.

Naast de gebouwde modellen was er ook een heleboel ongebouwd spul en een hoop tijdschriften te bewonderen, er waren wat kits te koop en natuurlijk konden we ons heerlijk vergapen aan de collectie van Mario.
Mario’s moeder zorgde ondertussen voor de catering (geweldige krentenbollen, waar haal je die?) en maakte foto’s.

Mario en Ton, bedankt voor de ontvangst!

De volgende regiodag in zuid is op zondag 22 november bij Godfried Scheijvens te Schijndel.

Verslag: Maarten van Ginkel.

Foto’s: Maarten van Ginkel en Elisabeth van Eck.

klik hier om de sfeerfoto's te bekijken
klik hier om de modellen te bekijken
klik hier om de foto's van Mario's museum te bekijken
klik hier om de foto's van Museum Revolutie te bekijken

terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2009.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.