Verslag van de regiodag op 5 oktober

bij Ger Liebregts in Gennep.

Iedereen die wel eens vaker een verslag van onze regiodagen gelezen heeft, zal weten dat Ger een van de productiefste bouwers uit de buurt is. De kwaliteit van zijn modellen is ook nog eens erg hoog. Het was dus niet verbazend dat het behoorlijk druk werd in Gennep.

Ger heeft een kamer volledig ingericht met zijn collectie “AirMy” zoals hij ze genoemd heeft. Een deel van de toestellen staat in vitrines, sommige tanks zelfs dubbel beschermd in Ferrero Rocher bakjes, andere hangen in de lucht of staan op schappen. Het begint er al behoorlijk vol te worden. Ik zag een aantal recent gebouwde modellen die niet op een regiodag langs geweest waren, zoals de nieuwe Lancaster van Revell, de Handley Page Heyford, voorheen van Matchbox, en een schitterende Heinkel 59.
Naast gebouwde modellen zijn hier ook gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog uitgestald, van pakjes scheermesjes tot een compleet aangeklede Amerikaanse paratroeper. De modder op zijn laarzen van dit figuur is overigens afkomstig van de filmset van Band of Brothers. Verder zijn er een aantal professionele displays, van o.a. de Battle of Britain en de slag om Arnhem (met filmbeelden).
Om de sfeer compleet te maken had Ger 40-er jaren muziek opstaan.

Op regiodagen worden er vaak ook wat dozen verhandeld. Ook nu lag er een aardige stapel voor zachte prijzen. Helaas glipte de Dornier Pfeil net onder mijn neus weg. En moest ik de mooie 1/48 Loire Nieuport LN 411 duikbommenwerper van Azur laten liggen omdat een vervelend stemmetje in mijn hoofd zei dat ik A. vooral 1/72 bouw en B. ik het toestel in die schaal nog heb liggen…
Met een paar kilo tijdschriften was ik uiteindelijk ook erg tevreden.

Ron Brown had een Fairy Albacore meegebracht. Dit is een machine die erg veel voor Ron betekent. Het model dat een buurman in zijn jeugd van balsahout maakte inspireerde hem om ook te gaan bouwen. De tegenstelling tussen de toen erg moderne gesloten cockpitkap en constructie met spandraden geeft het toestel een bijzondere uitstraling. Ron heeft het verweerd zoals het er uit zou moeten zien na 6 maanden dienst aan boord van een vliegdekschip.
Hans Oostendorp had een Me 109 en Jaguar mee. Volgens hem zijn dit regelmatige gasten op regiodagen. Zijn 1/48 Monogram Scorpion F-89-J is nieuwbouw. Op deze schaal kan je van de cockpits echte blikvangers maken, zonder dat je er een vergrootglas boven moet hangen.
De Ba-10 pantserwagen van Melchior was ook op een schaal waar je geen vergrootglas voor nodig hebt. De kit is afkomstig van Zvesda/Eastern Express, maar aan de witte onderdelen kan je zien dat het grootste deel van het plastic vervangen is door zelfgebouwde onderdelen.
Heimen Brons had een Dornier 217 meegebracht. Het toestel, met een mooie tijgerstreepcamouflage, was als nachtjager in dienst bij de Italianen.
Ik had een 1/72 Panhard pantserwagen meegenomen, de AMD 35, een radioversie van de 178, die in mei 1940 dienst deed bij de Fransen. Het model is nog niet af en moet op een diorama komen met enkele Belgische Cyclistes Frontieres met panne.

Al met al hadden was er een hoop om over te praten, de modelbouw daargelaten. Ik hoorde een mooi verhaal over een Spitfire die boven Den Haag een V2 zou hebben neergehaald. We hadden de gebruikelijke kleurendiscussie (welke kleur hadden de kruizen van Lorraine op de Lysanders van de vrije Fransen?
Antwoord: rood en blauw, sommige toestellen voerden beide kleuren tegelijk) en er werd ook een hoop gesproken over zaken die helemaal niets met modelbouw te maken hadden. Kortom, het was een gezellige middag, die met een biertje op tafel werd afgesloten.

Er liepen veel mensen met camera’s rond, er zijn genoeg fotos genomen om een flink aantal fotopagina’s te vullen. Speciale dank hierbij voor Angelique Brown die, voor het al te druk werd, uitgebreid Ger’s collectie gefotografeerd heeft.

Ger en Marjolein bedankt voor de ontvangst.

De volgende regiodag is op 16 november bij Mario Wens in Nijmegen.Maarten van Ginkel

Foto’s: Maarten van Ginkel, Angelique Brown en Mario Wens.

klik hier om de sfeer opnames te bekijken
klik hier om de modellen te bekijken
klik hier om de foto's van de collectie van Ger te bekijken

terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2008.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.