Verslag van de regiodag op 1 juni

bij Ron en Angelique Brown in Mook

Ron en Angelique maken er iedere keer iets bijzonders van. De regiodag was dan ook met poosters aangekondigd in modelbouwwinkels in de wijde omtrek en ook het lokale krantje had een halve pagina voor Rons hangar ingeruimd. Ron heeft inmiddels 667 modellen uitgestald staan. De dag trok ongeveer 80 bezoekers, ongeveer een derde daarvan waren modelbouwers uit alle windstreken.

Ron had samen met Ger een speciaal project voor deze dag gebouwd: een model van een Engelse luchtmachtbasis waar een bonte verzameling Mustangs was opgesteld. Oorspronkelijk zou dit een Mosquito basis worden, maar die muggen zijn meestal gecamoufleerd en kwamen op de baan en het gras niet zo mooi uit als de Mustangs. Naast de jagers stonden er voertuigen, een verkeerstoren, hangars en andere gebouwen en zelfs een bomdepot. Het geheel had de grootte van een flink aquarium en stond buiten de werkplaatsen opgesteld.

Ook op de showtafel was veel te zien. Hans Oostendorp had een zeer gevarieerd gezelschap met een 1/35 Bedford Portee 6-ponder (vrachtwagen met geschut), een Harley Fatboy motorfiets, een Me-163 van Heller en ook op 1/72 een Airfix huzaar met trompet. Ook had hij een USB stick met foto’s van voorgaande regiodagen mee. De fotopagina’s van de afgelopen bijeenkomsten in Gennep, Nijmegen, Sambeek en Beek worden er komende tijd mee aangevuld.

Ger Liebregts had een Lodestar en Blenheim meegenomen, beide kits uit de MPM/Special Hobby stal, en zoals gebruikelijk van topkwaliteit. De Lodestar had een passende collega in de Lockheed 212 Baby Electra die Nico Theunissen had meegenomen, samen met een 1/48 Sopwith 11/2 Strutter van de Engelse ace Raymond Collinshaw.
Ton Meijer had een paar nieuwe aanwinsten van het museum mee, een Dornier Do-27 en een Dauntless. Omdat het museummodellen zijn had hij er naambordjes bij. Wel zo handig voor de verslaggever.
Henk de Jong, onze Thunderbolt-specialist, had twee mooie exemplaren meegenomen, begeleid door een Hurricane IIC, twee Mustangs en een Beaufighter. Die laatste is natuurlijk tweemotorig, maar wel een jager. Henk gaat in de toekomst meer tweemotorigen bouwen.
Publicaties uit de jaren ’60 en ’70, zoals de Aircam-boekjes en de Microscale decals blijven een leuke inspiratiebron. De Mustangs van Henk waren hierop gebaseerd en ook de P-38 Lighting van Rein Sarius is bekend uit die tijd. Hij had ook een P-39 Airacuty bij zich. Die was voorzien van nose-art naar de nieuwste inzichten, met aan de linker- en rechterkant verschillende pin-ups.
Ik had zelf geen model op tijd af, maar Sjoerd hield de familie-eer hoog met een Henschel 123, ex-Eschi, nu door Italeri heruitgebracht. Een oud model, maar nog steeds erg goed te bouwen.

Marcel Platje is sinds december bezig met het diorama Terugtocht naar Messina, dat vluchtende Duitsers in een Siciliaans stadje laat zien. Er staan al een Sdkfz-11 met KSH-36 aanhanger en flink verbouwde huisjes van Italeri op de gipsplaat, er komt nog een Panzer 3 bij.

Er waren niet alleen gebouwde modellen te zien, we konden ook een kijkje nemen in een paar opzienbarende nieuwe dozen. Zo was er de doos “der Rote Flieger” van Eduard met een Fokker Dr1, Albatros en de gebroeders von Richthoven. Voor wie wil weten wat er allemaal in zit, een recensie vind je hier. Eduard liet overigens weten dat deze oplage bij haar al is uitverkocht, dus als je er nog een wil hebben moet je heel snel zijn. Gerard van der Steen was op de motor gekomen en had daarom alleen maar de bouwhandleiding van de nieuwe Zvezda Pe-8 mee kunnen nemen, maar dat was al genoeg om trek te krijgen in dat ding. Net zo mooi gegoten als een van de nieuwe Revell-reuzen.

Ik kon helaas niet de hele middag blijven, en miste daardoor de komst van Luc Boerema die een Engelse Fiesler Storch, een Nederlandse Mustang en een Engelse Corsair neerzette. Die laatsten natuurlijk voorzien van decals uit eigen kweek.
Ook verscheen er nog een regiment Orcs van Games-Workshop op de tafel. Het is altijd leuk dit soort figuren op IPMS bijeenkomsten te zien. Ze geven een extra dimensie aan de showtafel en brengen met hun bebloede bijlen en stoere poses een leuk soort humor mee. Die humor loopt tot in de naamgeving van de GW verven, waar kleurenomschrijvingen als Bad Moon Yellow en Nauseating Blue gangbaar zijn. De hele rage heeft natuurlijk ook gezorgd voor de ontwikkeling van veel nieuwe verftechnieken en weathering methodes, die de afgelopen jaren ook bij andere bouwers opgeld zijn gaan doen.

Hoewel de bijeenkomst officieel om 4 uur voorbij zou zijn, duurde het tot ruim na zevenen voor de laatste bezoekers weggingen. Bedankt voor de mooie dag, Ron en Angelique.
Volgend jaar is er natuurlijk weer een regiobijeenkomst in Mook. Noteer 7 juni 2009 maar vast in de agenda!

Maarten van Ginkel

Foto’s: Maarten van Ginkel, Hans Oostendorp en Angelique Brown


klik hier om de sfeer opnames te bekijken
klik hier om de modellen te bekijken
klik hier om de modellen uit de hangaar te bekijken
website van Ron Brown

terug naar het begin van Polleke.
naar het archief 2008.
naar de AGENDA.
terug naar het begin van deze pagina.